Siirry sisältöön

Vasta-aineiden testaus on varsalle halpa henkivakuutus

Vasta-aineet, eli immunoglobuliinit ovat tärkeä osa varsan immuunipuolustusta. Tamman istukka ei läpäise vasta-aineita, joten varsalla ei syntyessään ole lainkaan vasta-aineita. Hyvälaatuinen emän ternimaito on varsan vasta-aineiden lähde.  Vasta-aineiden puutos altistaa varsan infektioille, jolloin riskinä on varsan vakava sairastuminen tai jopa menehtyminen.

Vasta-aineet imeytyvät varsan ruoansulatuselimistön kautta, tehokkainta tämä on ensimmäisen 6 tunnin aikana syntymästä, ja noin 12 tunnin jälkeen imeytymistä ei tapahdu enää juuri lainkaan. Vasta-aineet voidaan mitata ottamalla varsasta verinäyte (12-)18-36h ikäiseltä varsalta.

Eläinlääkäri Susanna Häkkä, VetSuski

Susanna Häkkä ja Typy, ensimmäinen Susannan alulle saattama varsa. Kuva: Emmy Heinonen

Vasta-aineiden mittaus hoidon aloituksen apuna

Mikäli varsan vasta-ainetaso on yli 800 mg/dl, on varsa saanut riittävästi vasta-aineita ternimaidosta. Vasta-aineiden määrän ollessa on 400-800 mg/dl on varsa saanut kohtalaisesti vasta-aineita ja plasman antoa tulee harkita tapauskohtaisesti. Varsan vasta-ainetason ollessa alle 400 mg/dl on vasta-aineiden määrä liian matala, ja varsalle tulee antaa plasmaa suonensisäisesti. Plasman antamisen jälkeen tulee varsan vasta-ainetasojen nousu varmistaa uudella verinäytteellä noin vuorokauden kuluttua.

Mataliin vasta-ainetasoihin on useita eri syitä kuten liian vähäinen ternimaidon saanti, heikkolaatuinen ternimaito, vasta-aineiden kehno imeytyminen varsan ruoansulatuselimistössä sekä sairas tai heikko varsa.

 

Numeerinen tulos tukee eläinlääkärin työtä

Suosittelen kaikille varsoille vasta-ainetasojen testauttamista. Varsan ulkoisesta olemuksesta ei voida päätellä varsan vasta-aineiden tasoa!

Käytössäni on Labmaster LUCIA™ VET analysaattori, jolla saan kvantitatiivisen tuloksen vasta-aineiden määrästä. Kvantitatiivinen eli numeerinen tulos on erityisen hyödyllinen vasta-ainetasojen ollessa 400-800 mg/dl, jolloin tarkka tulos auttaa tekemään päätöksen plasman tarpeellisuudesta tapauskohtaisesti.

Eläinlääkäri Susanna Häkkä

 

Lue lisää: Labmaster LUCIA™ Varsan vasta-ainetesti (IgG)

info(at)labmaster.fi
Tel. +358 22 760 555
Rauhalinnantie 31, 20780 KAARINA, Finland

Legal disclaimer
Products designed, developed and manufactured by Labmaster Ltd. meet their specifications when stored, used and transported according to the instructions for use and product inserts. Labmaster LUCIA™ is a trademark designed and owned by Labmaster Ltd.

Not all products are available in all regions. Check with your local representative for availability in specific markets.

Vieritä ylös